background-image
 

 

Hoe zit het met de risico’s van gamen?


Voor de meeste gamers is gamen een hobby en is het geen probleem. Maar een kleine groep komt er toch door in de problemen.

Recreatief gamen
Als jongeren met games gaan experimenteren, proberen ze vaak verschillende types games uit. Op die manier komen ze erachter welk soort spelletjes ze graag spelen. Ze kunnen helemaal in beslag genomen worden door de games en er geen genoeg van krijgen. Soms wordt een game een tijd gespeeld en dan weer ingewisseld voor een ander. Als er op deze manier gegamed wordt, is het een vorm van ontspanning en zorgt er niet voor dat er problemen komen met huiswerk of andere hobby’s.

Problematisch gamen
Voor sommigen neemt gamen zoveel tijd in beslag dat het ten koste gaat van andere activiteiten. Toch is de tijd die iemand aan het gamen besteedt, niet voldoende om vast te stellen of iemand ook echt een probleem met dat gamen heeft. Er zijn nog andere signalen die kunnen wijzen op problematisch gamen. Je kunt het merken als er minder tijd besteed wordt aan school, vrienden, gezin of andere hobby's. Als de schoolresultaten bijvoorbeeld minder worden. Als de gamer zich verveelt, valt hij of zij automatisch terug op het gamen. En als er niet gegamed kan worden, is hij of zij merkbaar prikkelbaar, of geïrriteerd. Ook als er thuis of op school problemen zijn, wordt het gamen als vlucht gebruikt. De gamer zondert zich meer en meer af om te gamen en hij kan geïsoleerd raken. Als het nog verder gaat, en er dag en nacht gegamed wordt, kan het dag- en nachtritme vervagen en de gamer slaapt slecht of nauwelijks meer.

Verslaafd?
Soms wordt er van een gameverslaving gesproken. Tot nu toe wordt een gameverslaving nog niet officieel erkend als psychiatrische stoornis, maar er wordt wel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Een verslaving - of het nu om gamen gaat of om iets anders - wil zeggen dat een bepaalde behoefte onweerstaanbaar wordt. 'Willen gamen' wordt een kwestie van 'moeten gamen'.

Meer weten over problematisch gamen en wat je kunt doen? Kijk ook eens hier
Dit is een website van: hoepakjijdataan.nl