background-image
 

 

FAQ’s


Veelgestelde vragen

 • Mijn kind speelt gewelddadige games, wordt hij hier zelf ook gewelddadig van?
  De wetenschap is hier nog niet helemaal uit. Dit hangt natuurlijk ook af van het soort game. Er zijn wel aanwijzingen dat een game waar veel agressie in voorkomt op de korte termijn kan leiden tot agressieve gedachten en gevoelens. Maar ook spelletjes die moeilijk zijn of waarbij je heel snel moet reageren kunnen leiden tot frustratie en agressie. Maar het hangt natuurlijk ook van je kind af. Het is moeilijk te zeggen of jouw kind wel of niet agressief wordt van bepaalde games. Het is daarom sowieso verstandig om te kijken of een game wel geschikt is voor de leeftijd van je kind. Informatie over de leeftijdscategorieën en kenmerken van games vind je hier. Daarnaast is het verstandig om mee te kijken of, beter nog, mee te spelen met je kind. Je ziet dan wat voor een spel het is en hoe je kind daarop reageert. En misschien is het nog wel gezellig ook!

  Luister ook wat game-onderzoeker Tony van Rooij hierover te zeggen heeft • Raakt mijn kind in een sociaal isolement door al dat gamen?
  Veel gamen leidt niet per se tot een sociaal isolement. Sterker nog, als je kind online games speelt heeft hij vaak ook veel online contacten. Soms zijn dat hechte vriendschappen en zoeken spelers elkaar ook buiten het spel op. Zorgwekkend wordt het natuurlijk wanneer een kind online vrienden belangrijker vindt dan vrienden buiten de game. Contacten in de online wereld moeten niet in de plaats komen van deze vriendschappen. Zolang die balans in orde is, is er weinig reden om je druk te maken.
  Het gamen kan natuurlijk wel een vervelende invloed hebben op het gezinsleven. Als je kind de hele dag op zolder achter de computer zit en niet af en toe eens gewoon gezellig benden televisie wil kijken met de rest van het gezin kan dat behoorlijk sfeerbepalend zijn. Maak daarom heldere afspraken met je kind over zijn gamegedrag, en leg uit dat je het belangrijk vindt dat hij af en toe zijn gezicht laat zien.
 • Wordt mijn kind dom van al dat gegame?
  Je kind wordt zeker niet dom van gamen. Gamen is bijvoorbeeld goed voor je ruimtelijk inzicht, het verbetert het geheugen en het is goede manier om andere talen te leren spreken. Maar teveel gamen kan er wel voor zorgen dat de schoolprestaties van je kind achteruit gaan. Of zelfs, dat je kind blijft zitten doordat hij veel meer tijd besteed aan gamen dan aan school. Van games zelf word je dus niet dom, maar van teveel tijd besteden aan gamen kun je wel flink in de problemen komen op school. Het is dus belangrijk om heldere afspraken te maken over de hoeveelheid tijd die je kind aan gamen mag besteden, zodat hij ook nog tijd overhoudt voor zijn schoolwerk en andere hobby’s.

  Luister ook wat game-onderzoeker Tony van Rooij hierover te zeggen heeft • Zijn Online Role Playing Games riskanter dan andere games?
  Online Role Playing Games is een categorie apart. Dit zijn games waarbij de speler een rol speelt, in de huid van een karakter kruipt en opgaat in een andere wereld. Gamers vinden dit soort games zo leuk omdat ze lid zijn van een groep spelers en omdat er geen eind zit aan dit soort games. Jongeren die dit soort games spelen, gamen meer en langer dan jongeren die andere games spelen. Veel van hen zeggen ook dat ze minder tijd besteden aan andere hobby’s, hun nachtrust ervoor laten schieten en minder met hun vrienden optrekken. Dit soort games kunnen samenhangen met problematisch gamen, als je kind dit soort games speelt is het dus extra belangrijk om vinger aan de pols te houden en heldere afspraken te maken.

Dit is een website van: hoepakjijdataan.nl