background-image
 

 

Praten over gamen


Alles leuk en aardig al die adviezen over gamen maar hoe pak je zo’n gesprek nou het beste aan? Erover praten kan leuk zijn, maar dat is het natuurlijk niet altijd. Probeer het gesprek in een goed sfeer te laten verlopen. Het is ook belangrijk om je kind de kans te geven zijn of haar verhaal rustig te laten vertellen.

Hieronder staan meer tips voor een goed gesprek. Klik op de tip voor meer informatie.

 • Kies een rustig moment
  Kies een rustig moment voor jullie gesprek. Het heeft over het algemeen geen zin om dit direct na een ruzie te doen als jullie allebei nog in je emotie zitten. Zorg dat je allebei afgekoeld bent, en de sfeer een beetje ok is. Kies een plek die je zelf comfortabel vindt. Dat kan aan de keukentafel zijn, aan de rand van het bed, maar natuurlijk ook gewoon in de auto of tijdens het rondje met de hond wandelen. Voorbeelden van openingszinnen:
  • Vertel eens hoe het met League of Legends gaat, volgens mij ben je er heel druk mee de laatste tijd.
  • Het valt me op dat je de laatste tijd veel aan het gamen bent, hoe komt dat?
  • Ik heb het idee dat je tegenwoordig sneller boos wordt en vaker boos bent dan vroeger. Valt jou dat ook op?
  • Het is nu al een paar keer helemaal mis gegaan door het gamen, ik wil erover praten met je, en nieuwe afspraken maken. Ik baal ervan. Hoe zie jij dat?
 • Gamen heeft ook positieve kanten
  In het gesprek met je kind over gamen is het belangrijk om niet alleen de negatieve aspecten volgens jou op tafel te leggen, maar ook om open te staan voor wat jouw kind er zo leuk aan vindt. Op die manier komt er ruimte voor een gesprek en zal je kind ook eerder geneigd zijn naar je te luisteren, of om iets van je aan te nemen.
 • Praat over de directe gevolgen
  Benoem de directe gevolgen van het gamen die je niet leuk vindt. Bijvoorbeeld dat je kind zich niet aan eerder gemaakte afspraken houdt. Of dat je ziet dat je kind chagrijnig is op de momenten dat hij of zij niet kan gamen. Dit zijn concrete voorbeelden, directe gevolgen. Het is beter om met dit soort argumenten te komen, dan met het benoemen waar overmatig gamegebruik in het algemeen toe kan leiden. 
 • Leg uit waarom je bepaalde beslissingen neemt
  Als je wilt dat je kind minder gaat gamen, is alleen het instellen van bijvoorbeeld een gameverbod niet voldoende. Je zult uit moeten leggen waarom je vindt dat je kind minder zou moeten gamen. Benoem daarbij zoveel mogelijk concrete voorbeelden (Het valt me op dat….je je huiswerk afraffelt om snel te kunnen gaan gamen, je om 2 uur ’s nachts nog achter de computer zit, je volgens mij veel minder met je vrienden afspreekt dan vroeger, enzovoort). Probeer het er samen over te hebben, en voorkom dat jij de hele tijd aan het woord bent. Toon ook begrip voor de situatie van je kind en probeer hem of haar daarin te steunen.

Dit is een website van: hoepakjijdataan.nl