background-image
 

 

FAQ


Veelgestelde vragen

 • Hoe zorg ik dat mij kind minder gaat gamen?
  Allereerst is het belangrijk om je af te vragen waarom je het gamen wilt verminderen. Levert het problemen op? Of vind jij het gewoon geen leuke hobby? Signalen die kunnen laten zien dat je kind inderdaad teveel gamet zijn onder andere verminderde schoolpresentaties, somberheid, angst, snel geïrriteerd zijn, agressiviteit en als hij of zij vrienden nauwelijks meer ziet.

  Als het nodig is dat je kind minder gaat gamen is het allereerst belangrijk om uit te leggen waarom het belangrijk is om minder te gamen. Vertel dat het gamegedrag negatieve consequenties met zich meebrengt en dat je je zorgen maakt. Vervolgens maak je heldere afspraken met je kind; spreek af hoe lang hij of zij mag gamen en wat er gebeurt als hij of zij zich daar niet aan houdt. Houd je zelf ook aan deze afspraken, wees consequent en vergeet niet om je kind te belonen als hij of zij de gemaakte afspraken goed naleeft. Onthoud dat het altijd beter is om positief gedrag te belonen dan negatief gedrag te straffen. Hoe moeilijk dat soms ook is.

  Bij jongere kinderen helpt het om apparatuur (televisies, game consoles, computers) uit de kamer van het kind weg te halen. En zet apparatuur uit wanneer het niet gebruikt wordt. Zeker onder het eten of als je samen iets anders aan het doen bent. Dat maakt de stap om het weer te beginnen met gamen net iets kleiner en zorgt voor minder mediagebruik.
 • Wat doe ik als mijn kind liegt over zijn gamegebruik?
  Kinderen liegen om verschillende redenen. Het kan zijn uit nieuwsgierigheid, om aandacht te vragen of om op te scheppen. Als je kind liegt over het gamegedrag dan is dat waarschijnlijk om onder een mogelijke straf uit te komen.
  Als je je kind gaat wantrouwen of je afsluit voor hem of haar, zal dat het liegen alleen maar in de hand werken. Hoe moeilijk het soms ook is, als je kind liegt over zijn of haar gamegedrag is het juist belangrijk om vertrouwen uit te blijven stralen en te werken aan een goede warme relatie. Als je eenmaal in een negatieve spiraal zit is het heel lastig om dat te doorbreken.
 • Moet ik bij een meisje op andere dingen letten dan bij een jongen?
  Jongens gamen over het algemeen langer en meer dan meisjes. Ook is er verschil in het soort games dat ze spelen. Jongens hebben voorkeur voor games met veel actie en games die je lang aan één stuk kan spelen. Meisjes spelen graag korte, interactieve, online games die ze vaak even snel tussendoor doen en waarbij je kan chatten met andere mensen. Bij meisjes is het belangrijk om in de gaten te houden wat ze online allemaal delen en met wie ze dat doen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor games, maar ook voor social media. Wil je tips en adviezen over mediaopvoeding, bekijk dan de tipsheet over mediaopvoeding van het Nederlands Jeugd Instituut.
 • Mijn man gamet ook veel, en ik ben vaak in de weer met mijn telefoon. Is dat erg?
  Het is belangrijk dat je je als ouder bewust bent van je voorbeeldfunctie. Als jij zelf veel gamet of op je telefoon zit te kijken, vindt je kind dat al snel normaal. Los van dat je geen goed voorbeeld geeft, is het ook niet echt gezellig als iedereen achter een scherm zit. Het wordt dan bovendien een stuk moeilijker om het gamegedrag van je kind aan banden te leggen, mocht dat nodig zijn. Vind jij het moeilijk om je telefoon af en toe neer te leggen. Stel dan ook regels voor jezelf op. Weet je meteen hoe dat voor je kind voelt!

Dit is een website van: hoepakjijdataan.nl