background-image
 

 

Wat weet jij?


Hoeveel kinderen gamen eigenlijk? Weet jij wat MMORPG betekent? En waarom kan je kind soms echt niet naar beneden komen als hij aan het spelen is?
De wereld van het gamen verandert voortdurend. Als je denkt dat je bij bent, loop je alweer achter.
Toch is het belangrijk om je te verdiepen in de belevingswereld van je kind. Hier word je vast een eindje op weg geholpen.

Wat moet je allemaal weten als ouder? Lees de 5 belangrijkste gameweetjes voor ouders.

 • MMORPG? Noob? Camper sniper? Spawnen? Wat betekent dat allemaal?
  Kun jij je kind nog volgen? Een noob is een beginner, spawnen is wanneer een nieuw figuur in het spel verschijnt. Er zijn heel veel van die termen. Eigenlijk niet bij te houden. Wil jij toch een beetje bijblijven, klik dan hier voor een lijstje met veel voorkomende gametaal. En accepteer dat je waarschijnlijk nog steeds achter loopt.
 • Hoeveel kinderen gamen eigenlijk?
  Bijna iedereen gamet wel eens, de één meer dan de ander. Bijna 40 procent van de jongeren van 10 tot en met 16 jaar besteedt, naar eigen zeggen, minstens 3 uur per doordeweekse dag aan het gamen. Jongens gamen meer dan meisjes. Dit verschil zie je zowel op de basisschool als op de middelbare school.
 • Waarom moet er per se gespeeld worden als je net aan tafel gaat?
  Bij veel games maken spelers deel uit van een clan of een guild. Dit betekent dat je met een groep spelers samen speelt. Je bent een soort team. Het is leuk om deel uit te maken van een clan, het gamen wordt er uitdagender en socialer van. Lid zijn van een clan betekent ook dat je van elkaar afhankelijk bent om verder te komen in het spel. Spelers maken bijvoorbeeld afspraken om samen een andere clan aan te vallen. Het maken van die afspraken gebeurt via de chat, maar soms ook via whatsapp of andere kanalen. Als je vervolgens niet op komt dagen laat je je team in de steek. Dit maakt dat het ‘je moet NU aan tafel komen’ soms echt even heel slecht uit kan komen voor je kind.
 • Hoe zit het met die leeftijdscategorie├źn van games?
  Net als bij films is er ook een leeftijdsclassificatie voor games. Op deze site kun je per game kijken wat het advies is. Je vindt er ook een classificatiesysteem met logo’s. Er zijn logo's met leeftijden die aangeven dat jongere kinderen mogelijk schade ondervinden als ze de game spelen. Andere logo's gaan over de inhoud, bijvoorbeeld of de game angst kan oproepen, geweld bevat of grof taalgebruik. Als je twijfelt of een spel geschikt is, speel dan een keer samen. Als je oprecht interesse toont zullen veel kinderen je enthousiast meenemen in het spel. Zo verklein je de kloof met je kind, vergroot je je kennis over zijn of haar interesses en zie je wat er gebeurt in het spel en wat dat met je kind doet.
 • Wat maakt gamen nou zo leuk?
  Allereerst houden kinderen van spelen en van spelletjes. Computergames zijn om meerdere reden favoriet bij veel kinderen:
  • Je kan er eindeloos mee doorgaan
  • Je kan lekker veel zelf bepalen, welk figuurtje je bent, welk level je speelt, in welke omgeving je je begeeft.
  • Het is uitdagend, er valt steeds weer wat te ontdekken en het wordt steeds wat moeilijker. Dat zorgt ervoor dat het leuk blijft.
  • Je vrienden doen het ook. Soms zijn bepaalde games echt een rage onder kinderen en is het belangrijk voor kinderen om daarbij aan te sluiten.
  • Veel spelletjes kun je samen met anderen doen. Of je zit samen met je vrienden achter de computer of je ontmoet andere spelers online. Dat maakt gamen een sociale bezigheid, en iets doen met anderen is leuk.
  • Het triggert de fantasie. Je kan ineens vliegen, springen, heel goed vechten of je voetbalt in het stadion van FC Barcelona. Allemaal dingen die je in het gewone leven niet zo makkelijk bereikt!
  • Het competitie element spreekt veel kinderen aan. Je wordt steeds beter, je ontwikkelt nieuwe skills en je kunt winnen van jezelf, de computer of van anderen.

Dit is een website van: hoepakjijdataan.nl