background-image
 

 

Wat vind jij?


Je hebt als ouder vast ideeën over gamen. Misschien snap je er niks van dat je kind het liefst de hele dag aan het gamen is. Misschien game je zelf ook en herken je de aantrekkingskracht. Of maakt het je allemaal niks uit. Lees de stellingen hieronder die over gamen aan en kijk eens welke stelling bij jou past. Je kunt ze ook aanklikken als je er iets meer over wilt lezen.

 • Ik vind het irritant dat mijn kind het liefst de hele dag zit te gamen.
  Stel jezelf een aantal vragen: Waarom vind je het irritant? Had je liever gehad dat hij of zij iets anders zou doen? Weet je waarom je kind de hele dag zit te gamen? Omdat hij het leuk vindt? Of omdat hij het moeilijk vindt alternatieven te vinden? Of omdat hij niet zoveel aansluiting vindt bij vrienden? Probeer er in een gesprek achter te komen wat het gamen zo veel leuker maakt dan andere dingen. Misschien krijg je een antwoord dat je niet verwacht. Door interesse te tonen in elkaar en je te verdiepen in de belevingswereld van je kind krijg je meer begrip voor elkaar. Je kunt aan de andere kant ook aan je kind uitleggen waarom jij het niet leuk vindt als hij of zij de hele dag achter de computer zit.
 • Ik begrijp niet wat mijn kind zo geweldig vindt aan die games.
  Kinderen doen andere dingen dan hun ouders. Ouders hebben soms moeite om te begrijpen waarom hun kind iets leuk vindt. Bijvoorbeeld hun muzieksmaak, het constante ge-app of het dag in dag uit spelletjes spelen op de computer of i-pad. Probeer erachter te komen wat het gamen zo interessant maakt voor jouw kind. Is het de kick? Of de afleiding? Of het feit dat je steeds een level verder kunt komen? Praat erover met je kind en probeer je in te leven in zijn belevingswereld. Misschien dat er dan iets meer begrip komt voor elkaar.
 • Ik snap wel dat het leuk is om die spelletjes te doen.
  Ze zien er gaaf uit, het is spannend en interactief.Misschien game je zelf ook wel eens en herken je de voldoening die het geeft om een level verder te komen of een spel uit te spelen, of om te winnen. Wat is voor jou de reden om te gamen? En herken je dit bij je kind? Als je veel gamet en merkt dat je het bv moeilijk vindt om te stoppen, bedenk dan dat dat bij jouw kind ook zo kan zijn. Praat erover met elkaar en maak bijvoorbeeld afspraken over hoelang er per dag gegamed mag worden.
 • Ik ben echt bang dat mijn kind verslaafd raakt als hij zoveel blijft gamen.
  Op zich is gamen geen probleem en kan het geen kwaad. Maar veel ouders vinden toch dat hun kind te lang gamet en maken zich zorgen dat hun kind verslaafd raakt aan het gamen. Het aantal uren dat iemand gamet zegt nog niet meteen iets over problematisch gamen. Verslaafd zijn betekent dat het je leven beheerst en dat je er niet zomaar meer mee kunt stoppen. Als je kind teveel, of problematisch gamet zou je dat ook kunnen merken aan bijvoorbeeld:
  • slechtere schoolprestaties
  • dat je kind constant met gamen bezig is, ook al is hij niet aan het gamen
  • dat je kind boos of somber is op de momenten dat hij niet gamet
  • dat je kind prikkelbaar is en er veel ruzie is over gamen
  • dat je kind zijn of haar vrienden weinig of niet meer ziet

  Ga in gesprek met je kind en leg uit waarom jij je zorgen maakt. Je kunt je kind ook eens vragen om een zelftest over gamen in te vullen om te kijken of gamen een leuke hobby is of een probleem. Ga hier naar de test.

  Nadat je de test hebt ingevuld krijg je een advies. (Deze zelftest is bedoeld voor jongeren onder de 18).
 • Ik vind het gezonder dat mijn kind naar buiten gaat dan dat hij de hele dag achter zo’n computer zit.
  Het klinkt vaak beter….lekker gezond naar buiten, frisse lucht…en dat is meestal ook gezond. Je kunt je aan de andere kant ook afvragen hoe ongezond het is als je kind binnen zit te gamen. Het online zijn (denk ook aan facebooken, what’s appen, online shoppen, spelletjes doen enz) is ook iets wat bij deze tijd hoort en niet meer weg te denken is. Ouders denken ook vaak dat hun kind in z’n eentje uren aan het gamen is, eenzaam op zijn of haar kamertje. Terwijl er ook vaak games worden gespeeld met meerdere personen en er volop gecommuniceerd wordt. Vraag je kind eens waarom het het liefst gamet, en niet lekker naar buiten gaat. Je kunt ook samen een alternatief bedenken, of afspraken maken over hoelang er per dag gegamed mag worden. Wil je meer lezen over algemene tips over afspraken over gamen?
 • Ik vind dat mijn kind zelf mag weten wat hij met zijn vrije tijd doet.
  Als kinderen groter worden neemt de bemoeienis van de ouders vaak af. De jongeren bepalen voor een groot gedeelte zelf wat ze doen, met wie ze omgaan en waar ze hun tijd het liefst aan willen besteden. Toch vinden pubers het ook belangrijk dat hun ouders geïnteresseerd zijn, ze af en toe een aai over hun bol krijgen en dat er contact is. Ook al lijkt het soms niet zo.. Probeer niet te onverschillig te zijn, toon interesse, ga samen weer eens wat doen en stimuleer ook dat ze zelf dingen gaan doen.

Dit is een website van: hoepakjijdataan.nl