background-image
 

 

Wat is gamen?


Gamen is het spelen van een spel op een computer, spelcomputer, tablet of smartphone. Er zijn veel verschillende soorten games.

Smartphone, tablet en sociale media
Dit zijn simpele games/apps die je op je smartphone of tablet speelt. Deze spelletjes zijn vaak gratis. Voorbeelden zijn Wordfeud of Candy Crush. Je kunt ook games op sociale media spelen, Diamond Dash via Facebook bijvoorbeeld.

Offline (via spelconsoles)
Deze games worden op een Playstation, Xbox of bijvoorbeeld een Nintendo Wii gespeeld. Je hebt er geen internet voor nodig. Voorbeelden zijn Super Mario en Grand Theft Auto (GTA). Soms kun je met bepaalde versies van spelconsoles ook online gaan, om samen met anderen te spelen. 

Actie en fps
Bij actiespellen gaat het om de vaardigheden en handigheid van de speler. De speler moet bij voorbeeld een voertuig besturen of een vijand onschadelijk maken. Het spel is afgelopen op het moment dat de speler ermee stopt. Voorbeelden zijn Beat ‘em up, Shoot ‘em up.

First person shooter is een speltype binnen de actiespellen waarin de speler in een eerste persoons gezichtsveld speelt. In first-person shooters houdt de speler een wapen of een ander voorwerp in zijn handen waarmee de tegenstander verslagen moet worden. Er zijn ook niet-agressieve varianten van dit speltype waar het meer om puzzelen gaat. Voorbeelden zijn Call of Duty, Battlefield, Counterstrike, Portal (1 en 2).

Adventure
Bij adventurespellen bestuurt de speler een personage dat in allerlei avontuurlijke situaties terecht komt. Hierbij gaat het niet direct om snel reageren of handig manoeuvreren, maar om het oplossen van problemen en het maken van keuzes. Je kunt daar de tijd voor nemen. Je resultaat wordt opgeslagen. Je begint dus niet steeds opnieuw. Voorbeelden zijn The Walking Dead, Monkey Island.

Action-adventure
Bij dit type spellen gaat het om een combinatie van Actie en Adventure. Het gaat om spellen waar een actie component is (zoals racen of schieten), maar waar de speler ook een langdurig avontuur meemaakt (zoals, bijvoorbeeld, in Grand Theft Auto, waar de speler een criminele carrière ontwikkelt). Voorbeelden zijn The Legend of Zelda, Tomb Raider, Uncharted, Grand Theft Auto.

(Computer) Role-Playing Games
Bij Role-Playing Games (RPG) of Computer Role-Playing Games (CRPG) gaat het om de rol die je speelt. Je kruipt in de huid van een personage, of van een groep (party). Ontwikkeling van het karakter staat centraal, en in de online variant van dit soort spellen staat ook de samenwerking binnen groepen centraal.Elk personage heeft eigenschappen die in de loop van het spel kunnen verbeteren. De verbetering vindt plaats door het opdoen van ervaring of het winnen van een niveau (level). Elk spel heeft daarnaast zijn eigen lijst met eigenschappen waarin personages kunnen groeien: gebruik van vuurwapens, gebruik van zwaarden, gebruik van bijlen, gebruik van schilden etc. Voorbeelden zijn Final Fantasy, Pokémon, Fallout, The Elder Scrolls.

Een Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) is een genre binnen de Role-Playing games. Dit zijn spellen waarbij je met een groot aantal anderen online speelt in een virtuele wereld. Mensen maken online verenigingen (guilds) om samen tot een hoger niveau te komen. Voorbeelden zijn World of Warcraft, Guild Wars, RuneScape

Simulatiespel
Bij dit genre spellen wordt een al dan niet bestaande wereld of een bepaalde activiteit nagebootst. Je moet bij voorbeeld een vliegtuig besturen vanuit een realistisch vorm gegeven cockpit. Of je bent beheerder van een pretpark. Simulatiespellen kunnen zowel online als offline worden gespeeld. De resultaten worden opgeslagen dus als je verder wilt spelen begin je waar je de laatste keer bent gestopt. Voorbeelden zijn SimCity-serie, RollerCoaster Tycoon-reeks

Real-time strategy (RTS)
Hierbij moet de speler zijn strategisch inzicht gebruiken om te winnen. Door het nemen van strategische beslissingen, is het de bedoeling om één of meer vijanden verslagen te verslaan. De mate van planning en de strategieën en tactieken die een speler kiest bepalen hoe het spel verloopt. Het toeval speelt geen, of alleen een kleine, rol. Deze games zijn online en offline te spelen. Voorbeelden zijn Age of Empires, Warcraft, Starcraft, Schaakspel

Multiplayer Online Battle Arena (MOBA)
Een recent populair wordende variant op RTS games zijn MOBA´s (multi-player online battle arena’s): teams van spelers (vaak 5) nemen het in een wedstrijd tegen elkaar op in een online speelomgeving. Het gaat om strategisch inzicht, samenwerken en goed communiceren met je team, maar ook om snel reactievermogen. Het spel eindigt als het doel bereikt is, de tijd voorbij is of het andere team volledig uitgeschakeld is. Voorbeelden zjin League of Legends, World of Tanks

 


Dit is een website van: hoepakjijdataan.nl